Zelf een auto importeren uit Duitsland: welke merken zijn het interessantst?

Duitsland is een echt autoland. Over het algemeen zijn auto’s in ons buurland goedkoper dan hier en luxer aangekleed. Op welke merken en modellen valt voor Nederlandse kopers het meeste voordeel te behalen? Autokopenduitsland.nl legt het uit.

In Duitsland werden in 2019 meer dan 3,6 miljoen nieuwe auto’s verkocht. Om dit in perspectief te plaatsen: in Nederland waren dat er in hetzelfde jaar minder dan 450.000. Wie dieper in de verkoopcijfers duikt, ontdekt dat Duitsers het liefst auto’s van eigen bodem kopen. De vijf best verkochte automerken waren Volkswagen, Mercedes-Benz, Ford, BMW en Audi. De Volkswagen Groep (Audi, Porsche, Seat, Skoda en Volkswagen) was goed voor meer dan 36% van de Duitse nieuwe autoverkopen.

Groter aanbod

Wat betekenen deze cijfers voor de import van een Duitse occasion? In de eerste plaats dat er volop keuze is als je een auto zoekt van een van de grote merken. Autofabrikanten doen op hun Duitse thuismarkt extra hun best om zoveel mogelijk nieuwe auto’s te verkopen. Met actiemodellen en grote kortingen, ook voor eigen medewerkers, proberen ze hun marktaandeel te vergroten of op peil te houden. Van sommige auto’s ontstaat meer aanbod dan vraag. Daar kan je als Nederlandse kopers handig gebruik van maken. Om een voorbeeld te geven: zoek je op een website zoals Gaspedaal.nl naar een BMW 3 Serie vanaf bouwjaar 2014 dan heb je keuze uit ruim 2.000 auto’s. Vul je dezelfde zoekopdracht in bij Mobile.de dan kan je kiezen uit meer dan 12.000 auto’s. Hetzelfde geldt voor populaire auto’s zoals de Volkswagen Polo en Golf, de Ford Fiesta en Focus en de Opel Corsa en Astra.

Sterkere motoren

Op welk merk, model of uitvoering zit het grootste prijsvoordeel bij import? Dat is lastig te bepalen. Door de Nederlandse bpm-regels moet je vooraf goed rekenen om het voordeel op jouw importauto te bepalen. Als vuistregel geldt: hoe hoger de nieuwprijs van een auto in Nederland, hoe groter het voordeel als je een vergelijkbare auto importeert. Over het algemeen kan je stellen dat er in Duitsland aanzienlijk meer keuze is uit verschillende uitvoeringen, kleuren en motoren. Terwijl Nederlandse nieuwe autokopers het liefst auto’s met een zuinige spaarmotor kopen, kiezen Duitsers vaker voor een sterkere motor waarmee ze een beetje kunnen opschieten op de Autobahn. Zoek je een jonge occasion met een grote(re) motor, dan valt er over de grens veel meer te kiezen.

Meer luxe

Hetzelfde geldt voor speciale opties en extra’s. Door de hogere aanschafbelasting is de gemiddelde Nederlandse occasion net wat kaler uitgerust dan de gemiddelde Duitse occasion. Ben je op zoek naar een Volkswagen Polo met een panoramadak, leren bekleding en Discover Pro navigatie? Een Audi A4 met een S Line-pakket en Bang & Olufsen sound system? Of een BMW 5 Serie met een M-pakket en Individual-extra’s? De kans dat je in Duitsland slaagt is aanzienlijk groter dan hier. Ook als je voor een luxe limousine, een dikke suv of een snelle supersportauto winkelt, is de keuze groter dan in Nederland. Wat voor merk, model of uitvoering je ook zoekt, de kans dat je voor een scherpe prijs slaagt, is in Duitsland eigenlijk altijd groter dan hier.